Jesenska njega vrta olakšat će vam posao u proljeće

MrOferto
Iako je ostalo još nekoliko toplih dana u kojima možete uživati ​​u višim temperaturama, suncu i drugim ugodnim aktivnostima, jesen će uskoro početi. Uz to mnogi povezuju niže temperature, kišu, maglu, ali i čišćenje vrta. Ako već planirate aktivnosti koje treba obaviti u vrtu, vidjet ćete da ćete u proljeće imati puno manje posla.
Jesenska njega vrta olakšat će vam posao u proljeće

Jesen ne mora biti tužna

Neki ljudi ne vole jesen jer više nemaju toliko cvijeća u vrtu, ne mogu sunčane dane provoditi vani i postaje hladno. No, ako se prilagode tim okolnostima, kupe jesenje cvjetajuće biljke za svoj vrt i kupe topliju odjeću, mogu još nekoliko dana provesti vani i opustiti se u vrtu. Tijekom ovog opuštanja mogu se pobrinuti i za vrt kako bi preživio zimu, prezimiti cvijeće i obaviti još ponešto što će ih malo manje zauzeti u proljeće.

Košenje trave prije mraza

Travnjak je vrlo važan dio vrta za neke ljude i oni se brinu o njemu tako da bude prezentiran. Ipak, neki travnjak smatraju nužnim dijelom vrta i ne uživaju ga kositi. Bilo da pripadate prvoj ili drugoj skupini, trebali biste znati kada posljednji put kositi travnjak. Tijekom rujna vjerojatno ćete još uvijek moći kositi travnjak kao što ste navikli.

No, čim dnevne temperature padnu ispod 7 °C, s košnjom treba prestati. Vjerojatno će uskoro stići još niže temperature koje bi mogle oštetiti pokošeni travnjak. Kada ga posljednji put kosite, preko njega možete baciti kompost koji ste prethodno prosijali kroz sito. To će mu dati dodatnu snagu da preživi zimu bez oštećenja.

Uvijek grabljajte otpalo lišće

Svaki vrtlar zna da ako lišće dugo leži na zemlji, vjerojatno će se uskoro na travnjaku pojaviti plijesan koje se teško riješiti. Želite li izbjeći ovakva iskustva, redovito grabljajte otpalo lišće. U današnje vrijeme postoje pomoćnici koji vam pomažu u sakupljanju lišća, a ne morate čak ni uzeti grablje. To su električni usisavači i puhači lišća. S ovim alatom mogu raditi i žene i muškarci.

popadané listí

Korov mora nestati

Vjerojatno nitko ne želi korov u gredici između cvijeća. Isto vrijedi i za korov na travnjaku i čičak koji se vrlo brzo može razmnožiti po cijelom vrtu. Ako ne želite prekopati cijeli vrt u proljeće ili potrošiti nekoliko sati na uklanjanje korova, uklonite ih sve već u jesen. Tada u proljeće nećete morati plijeviti korov, a vrlo je vjerojatno da će se novi korov kasnije pojaviti u puno manjim količinama.

Rano sadite voćke, lukovice i grmove

Ako niste imali vremena posaditi neke biljke u proljeće, jesen je vaša druga opcija. U jesen su česti pljuskovi, vlaga i tlo nije suho. Takvi su uvjeti idealni da se nove biljke ukorijene. Kada sadite biljke, ne zaboravite uvijek napraviti malo veće rupe. Na dno stavite kompost, topivo gnojivo ili kvalitetnu zemlju i potom dovoljno zalijte biljku. Nakon sadnje biljku zalijevajte svaki dan ako nema kiše. Do zime će imati vremena da se ukorijeni i ne smije se dogoditi da ugine.

Obrežite biljke na vrijeme

Neke biljke zahtijevaju orezivanje početkom jeseni kako bi bolje uspjele ili preživjele zimu. Kao primjer možemo navesti ruže koje je potrebno orezivati ​​kako bi dobro prezimile. Neke biljke se i režu kako bi ih oblikovali po želji i još imaju vremena malo porasti prije zime da ne smrznu. Stoga saznajte koje biljke u vašem vrtu trebaju podrezati na jesen i onda se bacite na posao.

Redovito zalijevanje čak iu jesen

Možda vam se čini čudnim da svoj vrt zalijevate čak i u jesen ili tijekom zime. Ako to niste učinili prije, možda ćete od sada značajno pomoći svojim biljkama. Tijekom jeseni i zime biljke još uvijek isparavaju vodu. No budući da je tlo većinu zimskih dana smrznuto, biljke nemaju načina da primaju vodu. Usredotočite se na zalijevanje u danima kada nema kiše/snijega i kada su temperature iznad 4 °C. Tada možete biljkama, koje nisu listopadne, dati zalijevanje poslijepodne. Suhe zime mogu naškoditi biljkama, pa ih ovom njegom možete spasiti.

« Muška moda i stil: Kako biti moderan i samouvjeren Umjetnost samospoznaje: Kako otkriti i razvijati svoj skriveni potencijal »