Najčešći simptomi dijabetesa koje ne treba podcjenjivati

MrOferto
Dijabetes, odnosno šećerna bolest, je bolest od koje trenutno boluje veliki broj ljudi. Ako osoba ne liječi ovu bolest, to može imati ozbiljne posljedice za njega. Srećom, postoji nekoliko simptoma koji vas mogu na vrijeme upozoriti da nešto nije u redu. Trenutno postoje mnoga sredstva za ispravljanje ove bolesti i živjeti prilično normalnim životom kao i drugi zdravi ljudi.
Najčešći simptomi dijabetesa koje ne treba podcjenjivati

Što je zapravo dijabetes?

Dijabetes je neizlječiva bolest kod koje gušterača ne proizvodi inzulin pa ga je potrebno tijelu dopremati na drugi način. Kada ljudski organizam prerađuje glukozu, za to je potreban i inzulin, kako ne bi došlo do povišene razine glukoze u krvi koja negativno utječe na ljudsko zdravlje. Postoje dvije različite vrste dijabetesa.

Dijabetes tipa 1 i 2

Ako netko razvije dijabetes, postoje dva tipa, koji se razlikuju po tome koliko inzulina treba osobi i načinu na koji se bolest liječi. Dijabetičari tipa 1 trebaju ubrizgavati inzulin u tijelo nekoliko puta dnevno jer njihova gušterača ne proizvodi inzulin. Njihova razina glukoze u krvi (glikemija) mora se mjeriti najmanje 5 puta dnevno. Ova vrsta dijabetesa uglavnom je nasljedna i kod mnogih se javlja u djetinjstvu. Liječenje dijabetesa tipa 1 isprva je malo kompliciranije i ograničavajuće za neke ljude.

Dijabetes tipa 2 javlja se prvenstveno kod osoba s pretilošću, nepravilnim načinom života ili u poznoj životnoj dobi. Gušterača pacijenata s dijabetesom tipa 2 ili ne proizvodi dovoljno inzulina ili njihovo tijelo ne koristi inzulin ispravno. Ovim se dijabetičarima obično propisuju lijekovi (oralni antidijabetici), a ako oni ne djeluju onda inzulin. U mnogim će slučajevima pomoći prilagoditi prehranu, dodati više tjelovježbe u svoj život i početi živjeti zdravije.

glukometr

Velika žeđ, učestalo mokrenje i suha koža

Ako je razina šećera (glukoze) u krvi viša, bubrezi će pokušati filtrirati taj višak i tako ćete češće ići na WC. Konstantnim odlaskom na malo povećava se dehidracija i zbog toga ćete biti jako žedni. Dehidracija ne uzrokuje samo žeđ i suha usta, već i suhu kožu. Zbog toga također možete primijetiti suhu i svrbež kože.

Gubitak težine, umor i slabost

Neki ljudi će sigurno biti jako sretni kada im vaga počne pokazivati ​​nižu brojku. Ali ako je gubitak težine popraćen čestim umorom i slabošću, vaše zdravlje je vjerojatno ugroženo i može značiti da ste bolesni. Gubitak težine javlja se prvenstveno kod osoba s dijabetesom tipa 2. Ako nemate dovoljno inzulina u tijelu, vaše tijelo ne može ispravno obraditi glukozu i možete se osjećati umorno.

Osjećaj gladi

Svatko s vremena na vrijeme ogladni, ali ako ste upravo jeli i još uvijek se osjećate kao da ste gladni, možda imate i hiperglikemiju (visoku razinu šećera/glukoze u krvi). Zbog činjenice da glukoza nije dospjela u stanice, već samo u krv, bolesnici s dijabetesom mogu osjećati glad čak i nakon jela.

Dulje vrijeme zacjeljivanja rana

Je obecně známo, že vysoká hladina cukru v krvi poškozuje nervy a cévy. Z tohoto důvodu mají diabetici často problémy s hojením ran. Ty se totiž hojí mnohonásobně déle než u zdravého člověka a často hrozí, že se jim rána zanítí nebo se do ní dostane infekce. Pokud se u diabetika nějaká rána objeví, musí ji často čistit, hlídat ji a starat se o to, aby se co nejdříve zahojila.

inzulinová pumpa

Dijabetičari moraju obratiti pozornost na liječenje

Iako je dijabetes neizlječiv, danas se s njim može sasvim normalno živjeti. Trenutno postoji mnogo naprava i inovacija koje olakšavaju liječenje. Međutim, važno je da dijabetičar na vrijeme shvati da je održavanje točne razine glukoze u krvi najvažniji korak. To je jedini način da se spriječe komplikacije povezane s neliječenim ili loše liječenim dijabetesom.

« Kako upravljati odugovlačenjem i učinkovito prionuti na posao Muška moda i stil: Kako biti moderan i samouvjeren »