Ideje za uređenje balkona

MrOferto
S lijepim vremenom često nam se javlja želja da izađemo na balkon ili terasu i uživamo u prvim zrakama sunca. Tada se javlja i želja za preuređenjem balkona, terasa i dvorišta kako bi što više odgovarali našim životnim navikama. Uz nekoliko savjeta saznajte kako preurediti svoj balkon, koje biljke su najotpornije na razne vremenske uvjete, kako organizirati mali balkon da u par kvadrata stane sve što želite, i konačno kako pretvoriti dugo zanemarivan balkon u pravu malu oazu mira u kojoj ćete se rado opuštati s knjigom u ruci ispijajući šalicu svoje omiljene kave ili čaja.
Ideje za uređenje balkona

Ako tražite ideje za uređenje unutar budžeta ili ne želite kretati s velikim radovima, nemojte brinuti. I mali detalji poput teglica i jastučića ili drugačiji raspored namještaja na balkonu mogu ga pretvoriti u prostor za opuštanje. Ako se ipak odlučite za kompletno preuređenje i veće radove, možete to uzeti kao svoj osobni projekt te tako njegovati svoju kreativnost.

Namještaj

Prije nego se upustite u velike pothvate i u preuređenje dobro je napraviti plan i razmisliti što želimo dobiti od balkona, koliko ćemo vremena provoditi na njemu, hoćemo li ga više koristiti ujutro ili navečer, hoćemo li na svoj balkon zvati prijatelje, želimo li da balkon bude mirni kutak za učenje ili čitanje knjiga i slično.

Nakon što smo razmislili o tome što želimo postići s preuređenjem, potrebno je napraviti budžet i plan što ćemo sve kupiti. Ako ne želite da vam preuređenje bude trošak, razmislite kako možete prenamijeniti već postojeći namještaj. Restauracijom starog namještaja oslobađate svoju kreativnost i pozitivnu energiju, a balkonu pružate osobni potpis.

Balkonski namještaj bi prije svega trebao biti otporan na kišu, ne želite kupiti namještaj koji će se brzo uništiti ili koji ćete morati unositi u stan čim padnu prve kapljice kiše. Također, treba pripaziti na dimenzije namještaja koje treba prilagoditi veličini prostora. Namještaj birajte prema svrsi, ako na balkonu planirate piti kavu i večernje piće sasvim će vam dovoljan biti mali stolić. Ako se na balkonu želite opuštati pripazite da birate udoban namještaj. Super ideja za balkone manjih kvadratura je sklopivi namještaj kojeg ćete lako spremiti ako zatreba.

Odabir tekstila

Pravi odabir tekstila pružit će vašem balkonu stil kakav želite. Bilo da želite balkon urediti u romantičnom, minimalističkom, boho ili pak morskom stilu, odabir jastučića, ukrasnih deka, dekorativnih zavjesa koje vam mogu pružiti zaklon od sunca ili tepiha trebao bi biti usklađen.

Balkonsko cvijeće

Cvijeće na balkonu ili terasi nam omogućava svakodnevni dodir s prirodom, čak i ako se nalazimo unutar gradske gužve. Balkonsko bilje nam donosi našu malu oazu i zelenilo u kojem se možemo opustiti nakon posla ili nakon napornog dana. Kod odabira cvijeća dobro se raspitati traži li određena biljka puno sunca ili joj više odgovara sjenovito područje te naravno kako je orijentiran balkon, odnosno gleda li na sjever ili jug. Ukrasne gredice i teglice sa začinima sve su popularniji odabir kod gradskih vrtlarica.

Prije odabira balkonskog bilja dobro se raspitati koliko brige i vode pojedina biljka zahtijeva, te u skladu sa svojim mogućnostima odabrati pravu biljku za svoj balkon. Ako u stanu žive kućni ljubimci koji bi mogli pojesti balkonsko cvijeće, kako bi se spriječila opasnost od trovanja važno se raspitati koje su biljke sigurne za kućne ljubimce.

Dodaci i ukrasi

Dodaci i ukrasi su ono što daje pravu čar balkonu ili terasi. Prilikom odabira detalja treba paziti da se ne pretjera. Prenatrpavanjem balkona stvarima dobit ćemo suprotan efekt od željenog. Tijekom toplih ljetnih noći ukrasne lampice i lampioni dat će vašem balkonu pravi romantični ugođaj. Ako se odlučite uzgajati balkonsko bilje, razmislite o personaliziranim i ručno oslikanim teglicama koje možete ukrasiti sami.« Utječe li odabir odjeće i obuće na trening? Trikovi za čišćenje kućanstva »