Trikovi za čišćenje kućanstva

MrOferto
Ako vam je dosta kemijskih proizvoda koji nagrizaju namještaj i ruke, isprobajte prirodna sredstva za čišćenje kućanstva koja možete sami napraviti s onim što već doma imate. Osim što time pomažete očuvanju okoliša, tako štedite svoj novac. Prirodna sredstva za čišćenje vrlo su jednostavna i sigurna su za sve ukućane.
Trikovi za čišćenje kućanstva

Glavni sastojci većine sredstava za čišćenje koje možete napraviti doma su alkoholni ocat, alkohol, soda bikarbona, sol i limun. Za različite podloge birajte različite kombinacije tih sastojaka. Ako želite da sredstva za čišćenje imaju određeni miris, dodajte u sredstvo par kapi esencijalnog ulja po izboru.

Prirodni deterdžent za rublje

Ako se odlučite raditi svoj prirodni deterdžent za rublje pratite sljedeći recept. Imajte na umu da iako se neće pjeniti kao kupovni, domaći deterdžent jednako je učinkovit i oprat će vašu odjeću besprijekorno. Za prirodni deterdžent za rublje potrebno vam je:Nakon što je odjeća čista i oprana slijedi peglanje. Pegle za odjeću često su crne i zagorene te ostavljaju neželjene tragove na bijeloj i svijetloj odjeći. Kako biste to izbjegli uzmite kuhinjsku krpu, na nju stavite pet žlica soli, zagrijte peglu i toplu peglu dobro utrljajte u sol. Sol će izribati zagorene ostatke, a kada se pegla ohladi možete ju očistiti do kraja mokrom krpom.

Soda bikarbona

Soda bikarbona odlična je za uklanjanje neugodnih mirisa i tvrdokornih mrlja. Ako vaš hladnjak ima neugodan miris, na jednu policu stavite posudicu s nekoliko žlica sode bikarbone. Soda bikarbona povlači neugodno mirise na sebe i time rješava problem. Da bi bila učinkovita i uklanjala neželjene mirise, posudicu sa sodom bikarbonom potrebno je mijenjati svakih par mjeseci.

Alkoholni ocat za sve

Alkoholni ocat odličan je saveznik protiv mrlja, bilo da se radi o staklenim površinama ili mrljama od kamenca u kupaonici. Kako biste dubinski očistili prljavštinu i bakterije u wc školjci, prosipajte sodu bikarbonu i pričekajte nekoliko minuta, zatim školjku zalijte čašom alkoholnog octa i dobro izribajte.

Ako tražite učinkovito sredstvo za čišćenje perilice suđa, sve što vam treba je alkoholni ocat. Vanjske dijelove perilice suđa možete očistiti krpom namočenom u ocat, a za unutarnji dio dovoljno je uliti čašu octa u perilicu i pokrenuti pranje.

Drvene daske koje često ne peremo dovoljno mogu se lako oprati, tako da na dasku posipate sodu bikarbonu, uzmete polovicu limuna i dobro ju izribate, a zatim dasku obrišete krpom namočenom u ocat.

Pećnica kao nova

Ako vas smeta što vaša pećnica više ne izgleda kao dan kada ste ju kupili i u njoj se zadržavaju neugodni mirisi, isprobajte sljedeći recept za čišćenje pećnice. Najprije namočite pećnicu mokrom krpom i cijelu posipajte sodom bikarbonom. Nakon što od toga dobijete smjesu, dobro izribajte pećnicu i isperite čistom vodom.

Crni čaj za čišćenje

Osim što je dobar za piće, crni čaj može poslužiti u čišćenju raznih površina. Ako želite vratiti stari čaj staklu i drvenim podovima, sve što trebate jest zagrijati vodu u jednoj posudi, u nju staviti nekoliko vrećica crnog čaja i pustiti da se čaj ohladi. Kada čaj bude hladan spreman je za pranje podova. Važna napomena ako želite prati svijetle podove, čaj ostavite u vodi svega nekoliko minuta, nemojte ga ostaviti predugo kako ne bi došlo do neželjenog bojanja podova.


« Ideje za uređenje balkona Zdravo i ukusno »