Zdravo i ukusno

MrOferto
Zdrava prehrana uvelike utječe na naš imunitet i energiju, a samim time i na to kako se osjećamo. Veoma je važno unositi raznolike namirnice iz svih kategorija. Ono što nas uče još od malena je da jelo na tanjuru mora biti šareno i raznoliko. Neke od namirnica koje svakako trebate dodati svojoj prehrani, ako već niste, nalaze se u nastavku.
Zdravo i ukusno

Pravilna prehrana nije nešto nedostižno, a priprema nutritivno hranjivog i zdravog obroka postaje uvelike jednostavnija ako u svom domu imamo namirnice koje trebamo. Za postizanje zdravih prehrambenih navika najvažnija je dobra organizacija.

Avokado

Avokado je postao sve popularniji i u našoj kuhinji. Avokado je odličan dodatak salati, umacima ili kao doručak uz kruh. Dovoljno ga je samo malo posoliti i začiniti i možete uživati u zdravom obroku. Avokado je dobar jer je pun vlakana, kalija i vitamina C. Osim toga, avokado je bogat oleinskim kiselinama koje djeluju blagotvorno na naš organizam.

Jaja

Jaja se svrstavaju među nutritivno najvrjednije namirnice na svijetu. Jaja se mogu pripremati na razne načine, a odličan su dodatak laganim hladnim salatama. Jaja sadrže visok udio kvalitetnih masti, B vitamina, dobrog kolesterola i proteina. Kako biste uz jaja kombinirali razne druge zdrave namirnice isprobajte omlet sa šparogama, paprikom i ostalim povrćem.

Borovnice

Dobro je poznato da se bobičasto voće smatra najzdravijim voćem, naime ono je bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima koji čuvaju naše zdravlje i jačaju imunitet. Borovnice su bogate vitaminom K, sadrže željezo, kalcij, magnezij, cink, mangan i fosfor. Blagotvorno djeluju na ljudski organizam, snižavaju krvni tlak, pomažu tijelu u kontroli dijabetesa, štite kožu od oštećenja zbog izlaganja suncu, odlične su za srce i krvne žile te pozitivno utječu na naše raspoloženje i mentalno zdravlje.

U borovnicama možemo uživati tijekom cijele godine, možemo uživati u svježim borovnicama kada im je sezona ili u zamrznutima koje su odličan dodatak zdravom doručku ili torti i kolaču. Možete ih dodati u zobenu kašu ili jutarnje pahuljice, a odličan su dodatak kašama koje se pripremaju večer prije.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orasi su iznimno zdrava namirnica, bogati su vlaknima, mineralima, raznim vitamina te zdravim mastima. Odličan su dodatak zobenoj kaši ili se mogu konzumirati samostalno kao međuobrok. Još jedan odličan dodatak zobenim pahuljicama su chia sjemenke. Chia sjemenke su također sve popularniji proizvod na policama mnogih trgovina, one se smatraju jednom od nutritivno najboljih namirnica na svijetu, upravo zbog visokog udjela mangana, magnezija, kalcija, omega-3 masnih kiselina i vlakana.

Bademi su također jako zdrava namirnica, a zbog svog okusa i primjene u raznim slasticama iznimno su popularni u mnogim kuhinjama. Bademi su bogati antioksidansima, zdravim mastima, vlaknima i magnezijem te pospješuju rad metabolizma. Bademi su također dobra namirnica za međuobrok jer će vas šačica badema uspješno zasititi do sljedećeg obroka.

Žitarice

Proso je veoma zdrava žitarica koja se može pripremati na razne načine. Proso sadrži biljna vlakna i proteine, te ne sadrži gluten zbog čega je odlična namirnica za ljude koji pate od celijakije. Proso ima velik utjecaj na razne zdravstvene tegobe poput visokog kolesterola u krvi, loše probave, anemije, srčanih i ostalih problema.

Proso je žitarica koja se uistinu može pripremiti na gotovo sve načine. Od prosa možete pripremiti napitak, može se poslužiti kao prilog raznim jelima, može se dodati u variva kako bi se postigla željena gustoća, možete napraviti kruh od prosa ili varivo te razna druga jela.

Kvinoja je također žitarica koja ne sadrži gluten, a bogata je kalcijem i proteinima. Kvinoja je iznimno zdrava namirnica jer djeluje antiupalno, sadrži velike količine omega-3 masnih kiselina, vlakna i ostale dobre nutrijente. Kvinoju, kao i proso možete pronaći u raznim receptima, možete ju pripremiti s grahom, uz variva i na razne druge načine.


« Trikovi za čišćenje kućanstva Pravilna zaštita od sunca »