Pravilna zaštita od sunca

MrOferto
Osim što se svima popravi raspoloženje kada nestane kiša i pojave se prve proljetne zrake sunca, ljudi izađu na ulice i više se druže na otvorenom. Lijepo vrijeme nas jednostavno poziva na boravak u prirodi. Uz to, izlaganje kože suncu utječe na mentalno zdravlje i dobro raspoloženje, utječe na proizvodnju vitamina D u organizmu, povećava proizvodnju melanina i pospješuje cirkulaciju. No, unatoč dobrim stranama, ne smijemo zaboraviti na razne opasnosti koje donosi izlaganje suncu bez zaštite.
Pravilna zaštita od sunca

Suncu se treba izlagati umjereno i svakako treba izbjegavati boravak na suncu u najgore vrijeme. Sunčeve zrake prilikom svakog izlaganja suncu bez odgovarajuće zaštite uzrokuju razna oštećenja kože. Ono što možemo opaziti ubrzo nakon sunčanja su osip, bol i crvenilo na pojedinim dijelovima tijela. Dugoročne posljedice znatno su ozbiljnije, a to su hiperpigmentacija, ubrzano starenje kože i u najgorem scenariju rak kože.

Kako bi se pravilno zaštitili od sunca potrebno je izbjegavati boravak na suncu u najgore doba, odnosno od 11h do 16h, piti dovoljno tekućine kako bi tijelo bilo hidratizirano, nositi laganu odjeću koja će pokriti sve dijelove tijela, primjerice laganu košulju s kragnom koja će zaštiti vrat te svakako koristiti kreme sa zaštitnim faktorom.

Zaštitne kreme s UVA i UVB faktorima

Krema sa zaštitnim faktorom se nanosi pola sata prije izlaganja suncu, a treba se ponovo nanositi svaka 2 sata. Odabir zaštitnog faktora ovisi o tipu kože i drugim karakteristikama. Primjerice starije osobe, mala djeca i osobe iznimno svijetle puti, osobe s pjegicama ili plavim očima trebaju posvetiti više pažnje zaštiti od sunca jer je velika vjerojatnost da će čak i od umjerenog izlaganja suncu izgorjeti.

Postoji više kategorija proizvoda za sunčanje s obzirom na SPF. Važno je odabrati odgovarajući zaštitni faktor za svoj tip kože. Naravno, ne možete pogriješiti ako odaberete snažniju zaštitu od one koju vaša koža zahtijeva.

Razina zaštite ovisno o SPF

Njega kose u ljetnim mjesecima

Tijekom ljetnih mjeseci, zbog izlaganja soli, suncu i vrućini, kosa se češće petlja i vrhovi lakše pucaju. Kako biste izbjegli neželjene komplikacije bitno je pravilno njegovati kosu prije i tijekom ljeta. Prilikom nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom, ne smijemo zaboraviti na kosu i vlasište. Najbolja zaštita tjemena je da kremu za sunčanje nanesete na razdjeljak kose, a kosu stavite u rep kako bi vam tjeme u potpunosti bilo prekriveno kosom.

Da šešir glavu čuva pričale su i naše bake, stoga odaberite trendi šešir koji će poslužiti kao glavni modni detalj, a usput štitite glavu, lice i kosu. Osim šešira, odličan odabir su kape jer prekrivaju lice i štite ga od sunca. Spas nakon ljeta za kosu su hidratantni šamponi, korištenje regeneratora i maski za kosu te hranjivih ulja koja će vašoj kosi vratiti sjaj i podatnost.

Ljetni make up

U ljetnim mjesecima ne smijemo zaboraviti njegovati kožu lica, stoga ako ne želite trošiti vrijeme na nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom prije nanošenja pudera i ostalih preparata, raspitajte se o proizvodima za šminkanje sa zaštitnim faktorom.

Odličan su odabir proizvodi s laganom UV zaštitom poput korektora i pudera u kamenu koji će izjednačiti nepravilnosti na licu, a pritom štititi vašu kožu od izlaganja suncu. BB krema i razne dnevne kreme koje su možda dio vaše svakodnevne rutine također sadrže SPF. Moguće je pronaći i tekuće pudere sa zaštitnim faktorom.

Osim lica, potrebno je zaštititi i usne. Jednostavno rješenje za njegu i zaštitu usana su proizvodi za zaštitu od sunca u sticku. U svojoj omiljenoj drogeriji možete pronaći sjajila i balzame za usne sa zaštitnim faktorom koji će pružiti vašim usnama potrebnu njegu.

Njega poslije sunčanja

Pitanja koja se javljaju nakon sunčanja su vezana uz to kako održati boju što dulje. Prije svega, jako je bitno da se koža nakon sunčanja nahrani. Tuširanje hladnim mlazom vode čuva preplanulost kože, pritom je važno koristiti blage gelove za tuširanje. Odradite redoviti piling kože kako bi očistili kožu i nahranili je hranjivim sastojcima.

Da bi koža bila zdrava i elastična potrebna joj je voda, stoga koristite proizvode s hranjivim uljima koji će vratiti vlagu isušenoj koži. Brzo rješenje za nadoknađivanje vlage su losioni nakon sunčanja. Svoju kožu možete hidratizirati i tako što unosite dovoljne količine vode i konzumirate hranu bogatu beta karotenom kojeg možete pronaći u batatu, mrkvi, mangu i dinji.


« Zdravo i ukusno Hrana za dobro raspoloženje »