Kako odabrati pravi parfem?

MrOferto
Pitanje koje muči i vrhunske poznavaoce parfema je kako odabrati pravi miris za određenu osobu ili za pojedinu prigodu. Postoje mirisi koji odvlače pažnju i upotpunjuju prostoriju, a postoje i lagani mirisi koji će vas nježno i nenapadno pratiti cijeli dan. Ako kupujte parfem vama dragoj osobi, potrebno je da prvo razmislite o osobnosti osobe za koju birate miris. Glasne i otvorene osobe u pravilu više vole snažnije i odvažnije mirise, dok se mirnije ili sramežljive osobe uglavnom okreću lakšim i nježnijim mirisima.
Kako odabrati pravi parfem?

No, kako biste mogli odabrati pravi miris za pojedinu prigodu ili za određenu osobu, prvo je potrebno znati razlikovati parfem, parfemsku i toaletnu vodu te kolonjsku vodu, čija se glavna razlika nalazi u postotku koncentracije parfemskog ekstrakta koji utječe na intenzitet mirisa.

Razlika između parfema i parfemske vode

Za početak potrebno je razjasniti što koji pojam obuhvaća, naime kolonjska voda ili vodica odnosi se na mirisne vode koje sadrže koncentraciju mirisa između tri i pet posto. To su uglavnom blagi i osvježavajući mirisi koji djeluju nježno te se mogu nanositi do nekoliko puta na dan. Toaletna voda također ima lagan i nenametljiv miris te sadrži između šest i osam posto koncentracije mirisa. Ukoliko miris ispari, može se ponovo nanijeti tijekom dana. Parfemska voda ima dugotrajniji i snažniji miris od prva dva proizvoda te sadrži između osam i dvanaest posto koncentracije mirisa. Najintenzivniji i najdugotrajniji miris ima parfem te sadrži do 40 % koncentracije mirisa.

Mirisne note

S obzirom na to da svaki parfem na raznim tipovima kože ima drugačiji miris, ne odgovara svaki parfem svakom tipu kože. Postoji mnoštvo kombinacija mirisa, no osnovne note možemo svrstati u cvjetne mirise, citrusne mirise, drvenaste te začinske mirise.

Cvjetni mirisi mogu biti sastavljeni od mirisa jednog cvjeta ili od više mirisnih nota, oni su u pravilu laganiji i pružaju notu svježine. Cvjetni mirisi ili blagi voćni mirisi veoma su ženstveni i prikladni za sve prigode. Odlična kombinacija nježnih voćnih mirisa koju čini crveno voće, ribizla, vanilija i karamela nalazi se u parfemu Escada Magnetism koji će vam savršeno pristajati u ljetnim danima.

Citrusni mirisi su snažniji od cvjetnih mirisa, oni su osvježavajući i veoma su popularni kako kod žena, tako i kod muškaraca. Citrusni mirisi sadrže note limuna, naranče, bergamota, mandarine ili grejpa, a često im se dodaju voćni mirisi. Odličan izbor za muškarce i žene je aromatični miris Jo Malone Lime Basil & Mandarin Cologne u čijim se notama osjete zamamna limeta, mandarina i bergamot.

Drvenasti mirisi u pravilu su mirisi na bazi sandalovine i cedrovine te su donedavno bili smatrani isključivo muškim mirisima. U zadnje vrijeme drvenasti mirisi u kombinaciji sa začinskim biljem, đumbirom ili bergamotom pojavljuju se i na policama ženskih mirisa. S obzirom na snažni drvenasti miris, drvenasti parfemi preporučuju se u zimskim mjesecima za vrijeme hladnijih dana.

Začinski parfemi zbog mirisa egzotičnih biljaka često podsjećaju na orijentalne parfeme koji se postupno oslobađaju tijekom dana te vam pružaju dugotrajan miris. Intenzivni začinski mirisi odlični su za prigode u večernjim satima i hladnim zimskim danima.

Dnevni i noćni mirisi

Ne postoji jasna podjela parfema koji su za dan a koji za noć, no u pravilu su dnevni parfemi nježniji i lakši. To su parfemi koji se sastoje od citrusa, voća, vanilije i laganih cvjetnih nota. Dok su noćni parfemi snažniji i teži. Idealni noćni mirisi su drvenasti mirisi i zavodljive cvjetne arome te orijentalni mirisi. Odličan izbor za ljetne noći je Kenzo Flower In The Air koji kombinira jake mirise maline i papra.

Kako postići dugotrajnost mirisa

Dokazano je da parfemi imaju drugačiji miris ovisno o osobi i mjestu nanošenja, stoga je od velike važnosti odabrati pravo mjesto za nanošenje omiljenog parfema. Kako bi se miris postupno oslobađao i trajao duže dobro ga je nanijeti na područje vrata, zapešća i laktova. Osim na kožu, svoj omiljeni miris možete nanijeti i na kosu ili odjeću.


Pravilna njega kose »