Pravilna njega kose

MrOferto
Zdrava i sjajna kosa nije nešto nedostižno, iako se ponekad tako čini. Za zdravu i blistavu kosu koja će doprinijeti njegovanom izgledu bitno je pravilno održavanje i proizvodi koje koristimo prilikom održavanja. S obzirom da postoje različiti tipovi kose, svaki tip zahtijeva odgovarajuće proizvode.
Pravilna njega kose

Da bi vaša kosa bila nježna i hidratizirana, iznimno je važno pravilno njegovati vlasište, koristiti prave proizvode i hraniti kosu vitaminima i serumima. Najčešći problem kod njegovanja kose je prekomjerno izlaganje kose toplini bez korištenja odgovarajuće zaštite. Zbog učestalog izlaganja kose suncu i soli u ljetnim mjesecima, može nam se učiniti da beživotnoj kosi nema spasa, no ukoliko pratite sljedeće savjete vratit ćete oštećenoj kosi stari sjaj.

Pravilno pranje kose

Veoma je bitno odabrati odgovarajući šampon za pojedini tip kose. Sastav šampona mora odgovarati potrebama kose, a u njemu se često nalaze hranjivi biljni sastojci poput biljnih ulja i meda, kofeina, biljnih esencija, ekstrakata korijena i kore. Svaki od njih ima svoju ulogu, primjerice biljna ulja čine kosu mekanom i podatnom, kofein pospješuje rast kose, dok ekstrakt hrastove kose pogoduje masnom tipu kose. Prilikom pranja važno je usmjeriti pažnju na tjeme jer se tamo svaka kosa najviše masti.

Osnovni proizvodi za pranje kose su šampon, regenerator i maska za kosu. Nakon pranja kose šamponom, potrebno je nanijeti regenerator. On vraća kosi vlagu, a dolazi u obliku regeneratora koji se ispire i regeneratora koji se nanese na kosu i ostavlja. Povremeno bi bilo dobro zamijeniti regenerator maskom ili kurom za kosu prilagođenom vašem tipu kose. Maska za kosu ima dugotrajnije djelovanje te duže njeguje vašu kosu.

Odličan savjet kojeg svatko može pratiti je ispiranje kose hladnom vodom. Hladna voda zatvara folikule i zaglađuje kosu. Ispiranje hladnom vodom potiče prokrvljenost vlasišta što utječe na brži rast i snažniju kosu.

Raščešljavanje i sušenje kose

Prije sušenja ne biste trebali kosu trljati ručnikom jer tako možete oštetiti strukturu kose i povećati šanse od nastanka peruti. Nježno istisnite vodu ručnikom ili ju zamotajte u ručnik i pustite da se tako suši. Iznimno je važno čime češljate svoju kosu i način na koji ju češljate. Dobro je u dogovoru s frizerom ili stručnjakom provjeriti koja vrsta četke odgovara vašem tipu, duljini i gustoći kose. Kako bi raščešljavanje bilo lakše, prije češljanja nanesite sprej za raščešljavanje kose.

Prilikom sušenja najbolje je podesiti fen na što hladnije. Hladnim zrakom ćete izbjeći znojenje na tjemenu i kosu ćete postupno naviknuti na sve topliji zrak. Danas postoje razna sušila za kosu koja ne oštećuju vašu kosu, posebno su dobra sušila s ionizatorom. Važno je zapamtiti da što je kosa oštećenija to je važnije da se suši nižom temperaturom.

Zaštita kose od topline

Postoje brojni proizvodi za zaštitu kose od topline koji imaju veliku ulogu u pravilnoj njezi kose. Prije nego počnete toplinom tretirati svoju kosu bitno je nanijeti kremu ili sprej za zaštitu kose od topline. Proizvodi za zaštitu od topline prekrivaju površinu dlake i time sprečavaju suhoću i oštećenost.

Vitamini za kosu

Na tržištu su sve popularniji razni vitamini koji potiču rast kose i djeluju na njezino zdravlje. Ako se pak odlučite za uzimanje vitamina u obliku dodatka prehrani važno je da oni sadrže esencijalni biotin koji je odličan za kosu i kožu. Osim biotina, jednako su važni vitamini A, B, C, D, E te folna kiselina. Vitamini doprinose ubrzanom rastu kose, smanjuju oštećenja i pucanje vrhova te obnavljaju vašu kosu.


« Kako odabrati pravi parfem? Slatka kombinacija sira i voća »