Kako urediti mali stan?

MrOferto
Ljudi se često pitaju kako urediti stan po vlastitoj mjeri ako su ograničeni prostorom i budžetom. Nema pravila koje morate slijediti ili pogrešnog odgovora, sve što dodate uređenju vašeg stana vaš je osobni pečat. Za učinkovito uređenje stana možete pratiti nekoliko koraka koji olakšavaju taj proces, no stil i odabir namještaja i detalja ovise o ukusu svakog pojedinca. Za skladno uređen stan nije potrebno puno novaca i skupi dodaci, važna je dobra volja i mašta, te uz pomoć malih trikova za uređivanje i opremanje doma i vaš stan može izgledati kao iz časopisa.
Kako urediti mali stan?

Za manje prostorije odličan je odabir bijele boje kojoj onda možete dodati svijetle i hladnije tonove raznih boja. Na taj način prostorija će dobiti određenu svježinu a vizualno će izgledati veće. Stoga ukoliko krećete u uređivanje manje prostorije i želite da ona izgleda veće i prozračno, izbjegavajte tamne i tople boje.

Organizacija je ključ

Prije svega, potrebno je sjesti, nacrtati tlocrt stana sa svim njegovim dimenzijama i skicirati kakav stan bi odgovarao vašim željama. Bitno je pametno birati namještaj jer ne želite kasnije bit u stanu u kojem namještaj samo smeta. Jedan od savjeta je kupovati namještaj postupno jer je tako lakše u prostoru vizualizirati gdje će doći sljedeći komad namještaja i kakav bi on trebao biti.

Preuređenje je odlična prilika da se riješite starog namještaja i stvari koje vam ne trebaju, a nepotrebno zauzimaju prostor u stanu. Možete napraviti nekoliko hrpa, na jednoj mogu biti stvari koje vam ne trebaju, na drugoj one koje će se odlično uklopiti u viziju novog stana te stvari koje je moguće preurediti i dati im novi život.

Funkcionalan namještaj kao prvi izbor

Najveći prijatelj stanova manje kvadrature je višefunkcionalan namještaj. U zadnje vrijeme sve se više pažnje posvećuje multifunkcionalnom namještaju, stoga je danas moguće pronaći krevete koji imaju spremište za posteljinu i odjeću, tabure s poklopcem koji može poslužiti za pohranu stvari, sklopivi blagovaonski stol i stolice i slični proizvodi.

Mali stanovi nisu pogodni za glomazni namještaj jer će vam se ubrzo prostor učiniti pretrpano. Kako prostor ne bi izgledao pretrpano, dobro je iskoristiti zidove za odlaganje stvari, tako da na zid stavite viseće ormariće i razne zanimljive police. Za male prostore odlična su klizna vrata, zavjese i dekori kao pregrade između prostorija ili samostojeće police i regali koje će ostaviti dojam da je u stanu nekoliko prostorija.

Sobno bilje daje domu posebnu notu

Savjet za stanove svih veličina, a posebno za manje stanove je sobno bilje. Sobne biljke će dati vašem stanu određenu svježinu i prozračnost. Možete kupiti razne ukrasne tegle za biljke i time ćete stanu dati vlastiti potpis. Odaberite kaktuse, cvijeće, ukrasna drvca ili sukulente i pružite svom domu posebnu notu.

Fotografije i detalji kao osobni potpis

Fotografije iz vlastite arhive, razni posteri i umjetničke slike pružit će vašem domu notu sofisticiranosti. Slike je najbolje objesiti tako da su u visini očiju. Probudite svoju kreativnost i organizirajte na cijelom zidu galeriju slika. Dobro usklađeni tonovi i boje okvira pružit će vašem domu odličan ugođaj. Prije postavljanja fotografija na zid dobro je samoljepivom trakom ocrtati rubove okvira i na taj način dobro isplanirati postavljanje slika. Tako ćete izbjeći nepotrebno bušenje zidova.

Osim slika i fotografija, opremite police vazama, ukrasnim teglama i knjigama, te tako udahnite novi život svom stanu. Dodatak koji će vašu sobu učiniti većom i modernijom su ogledala, stoga pronađite ogledalo koje će odgovarati ostalim detaljima ili pustite mašti na volju i obojite staro ogledalo.
« Slatka kombinacija sira i voća Savjeti za savršeno kampiranje »