Savjeti za savršeno kampiranje

MrOferto
U zadnje vrijeme umjesto morskih i prenapučenih gradova sve popularnije destinacije za provođenje godišnjeg odmora ili vikend putovanja postaju razni kampovi, planine i osamljena mjesta gdje se može nesmetano uživati u prirodi. Svatko sanja da barem jednom u životu provede noć pod zvijezdama u kampu ili negdje u divljini. Kako bi odlazak na kampiranje bio što ugodniji dobro je pratiti savjete za kampiranje.
Savjeti za savršeno kampiranje

Ako nikada niste kampirali najbolje je početi lagano, odnosno prenoćiti jedan ili dva dana na nekoj sigurnoj lokaciji. Sastavni dio vašeg ruksaka treba biti ugodna, topla i vodootporna odjeća te svakako rezervna odjeća. Često se javlja pitanje što sve treba ponijeti sa sobom i na što treba obratiti posebnu pozornost prilikom pakiranja ruksaka, u nastavku slijedi popis stvari koje vrijedi ponijeti.

Prilikom samog kampiranja jako je važno ponašati se odgovorno, što znači ne paliti vatru u zabranjenim područjima i područjima visokog rizika za nastanak požara te se pobrinuti da iza nas ne ostane nikakvo smeće. Također je od velike važnosti da preko noći ne ostavljate hranu niti ostatke hrane u blizini šatora jer bi ona mogla privući razne životinje.

Kako opremiti šator

Odabir samog šatora ovisi o nekoliko faktora, najprije ovisi o broju osoba koje će noćiti u šatoru, o vremenu koje vas očekuje te načinu kako putujete do odredišta. Naravno ako putujete autom moći ćete ponijeti veći i viši šator. Ako kupujete šator, obratite pažnju da je materijal od kojeg je napravljen vodootporan, da ima kvalitetnu podlogu i dobro osmišljenu ventilaciju. Jeftiniji šator će poslužiti svrsi, no ako planirate kampirati u budućnosti isplati se uložiti u kvalitetan šator s odgovarajućom opremom.

Šator se vrlo intuitivno postavlja, ali ako i dođe do nedoumica sa šatorom dolaze uputstva za slaganje. Bitno je odabrati dobro mjesto za postavljanje šatora, a ono bi trebalo biti na ravnom i povišenom tlu kako biste bili zaštićeni od slijevanja vode i vlage tijekom noći, te ako kampirate u šumi dobro je potražiti zaklonjeno mjesto. Bitno je odabrati dobro tlo kako biste mogli zabiti klinove u zemlju. Prilikom pakiranja ruksaka dobro je ponijeti i čekić za zabijanje klinova jer će vam on uvelike olakšati posao.

Podloga za spavanje

Ako putujete autom ili imate više mjesta u ruksaku ponesite madrac za napuhavanje koji će vam dobro doći da spavanje bude udobnije. Neki madraci imaju u sebi pumpu, stoga nije potrebno nositi ručnu pumpu. Odabir vreće za spavanje ovisi o temperaturi koja vas na kampiranju očekuje. Možete birati između vreća s pernatim punjenjem koje se koriste u zimi i sintetičkih vreća koje se koriste ljeti. Ono što je važno jest da vreća za spavanje ima kapuljaču kako bi zadržavala tjelesnu temperaturu.

Dobro će vam doći i jastuk za napuhavanje jer će spavanje uz njega biti puno udobnije. Ako ponesete madrac za napuhavanje nećete morati tražiti idealno mjesto bez kamenja koje će vas noću smetati. No, sve ovisi o načinu na koji putujete i koliko slobodnog mjesta u ruksaku imate.

Hrana i voda

Kada birate hranu koju ćete ponijeti na kampiranje važno je paziti na temperature i birati hranu koja se teže kvari, primjerice odaberite povrće prije nego meso. Najjednostavnije je ponijeti konzerviranu hranu. Osim hrane, potrebno je ponijeti dovoljno tekućine, stoga se pobrinite da imate dovoljno vode. Nemojte piti vodu u prirodi na svoju odgovornost, stoga obavezno sa sobom ponesite i sredstva za sterilizaciju i dezinfekciju vode.

Ako imate mjesta ili putujete autom, možete ponijeti i prijenosni hladnjak koji će održati hranu svježom. Spakirajte i posude za hranu i vodu te lonac za pripremu hrane. Nosite sa sobom aluminijsko posuđe koje se može izlagati vatri. Zbog lakog trganja i stvaranje otpada izbjegavajte plastični pribor, radije ponesite metalni pribor za jelo. Ako planirate kuhati ponesite plinsko kuhalo, šibice i upaljač. Dobro će vam doći i otvarač za konzerve te plastične vreće za smeće kako bi prirodu ostavili u stanju u kakvom ste ju pronašli.

Higijena na kampiranju

Najvažniji proizvodi za higijenu dok boravite u prirodi su četkica za zube i paste, sapun, dezodorans i toaletni papir. Kod odabira dezodoransa dobro je da odaberete dezodorans koji ima neutralan miris kako biste što manje privlačili kukce. Vlažne maramice isto su veoma korisne na kampiranju. Kod pakiranja higijene pazite da nosite samo nužne stvari kako si ne biste zatrpali ruksak sa stvarima koje vam zapravo i ne trebaju.

Sastavni dio ruksaka obavezno je prva pomoć, stoga uz sebe uvijek imajte analgetike, antibiotsku kremu i antihistaminike, alkohol i flastere, sprej protiv kukaca, zavoj i sterilnu gazu te škarice. U prirodi prijeti puno opasnosti, stoga je najbolje uvijek biti spreman.


« Kako urediti mali stan? Zdrav doručak zlata vrijedi »