Njega kućnih ljubimaca

MrOferto
Kućni ljubimci, osim što nas uveseljavaju i podižu raspoloženje, zahtijevaju mnogo brige i strpljenja. Jako je važno da na odabir kućnog ljubimca utječu naše mogućnosti i sposobnosti. Primjerice, kod odabira psa bitno je da na to utječe veličina prostora koji imamo na raspolaganju. Pas je iznimno aktivno biće stoga mu je potreban prostor za život i igru.
Njega kućnih ljubimaca

Također je bitno da kućne ljubimce biramo s obzirom na naše životne navike. Ako se nemamo namjeru kretati puno, bolje je odabrati malog umjesto velikog psa jer veliki pas zahtijeva više šetnje i istrčavanja. U nastavku slijedi nekoliko savjeta vezanih uz prehranu, higijenu i igru koji će vam pomoći u pravilno njezi kućnih ljubimaca.

Pravilna prehrana

Na zdravlje i razvoj vašeg kućnog ljubimca najviše utječe prehrana, stoga je od velike važnosti da ona bude zdrava i kvalitetna. Ono što je vašem ljubimcu potrebno je da hrana sadrži visoki udio kvalitetnih mesnih bjelančevina i što manje ugljikohidrata. S obzirom da su mačke i psi mesojedi bitno je da hrana sadrži visok udio mesa.

Osim kvalitetnih namirnica, hranu valja birati s obzirom na dob, veličinu i zdravstveno stanje vašeg kućnog ljubimca. Stoga za štence, mačiće ili druge mališane birajte hranu za životinje male životne dobi jer je ta hrana prilagođena njihovim potrebama i omogućuje im kvalitetan razvoj i dobar početak života. Odabir hrane također ovisi o veličini životinje, radi li se o životinji visokog ili niskog rasta te njezinim potrebama.

Primjerice postoperativna hrana puno je laganija od hrane koju zahtijevaju zdrave životinje. Ono što je važno zapamtiti jest da je važno da hrana bude raznovrsna te da uključuje sve bitne hranjive tvari. Hranu je dobro odabrati u dogovoru s veterinarom ili stručnim osobljem trgovina koje su specijalizirane za njegu i prehranu kućnih ljubimaca.

Higijena

Higijena je također ključna za zdravlje vaših kućnih ljubimaca, stoga pratite stručne savjete i prilagodite higijenske navike potrebama vašeg kućnog ljubimca. S obzirom da su psi životinje koje zahtijevaju puno šetnje i odgovara im boravak u prirodi, često dolazi do toga da se uvaljaju u blato ili zaprljaju u igri. No unatoč tome, pse se ne bi trebalo kupati više od jednom u tri mjeseca. Prilikom kupanja vašeg psa koristite isključivo šampon za pse jer je on prilagođen pH kože psa.

Ako se vaš pas zaprlja prilikom šetnje, prljavštinu možete ukloniti krpom i toplom vodom. Za održavanje svakodnevne higijene postoje i vlažne maramice za pse koje vam olakšavaju čišćenje površinskih nečistoća a ne utječu na sjaj krzna vašeg kućnog ljubimca. Ako ipak ne možete izbjeći češća kupanja od preporučenih, možete koristiti šampone za vašeg ljubimca na biljnoj bazi koji neće isušiti kožu ljubimca.

Još jedan ključni korak u higijeni kućnog ljubimca je redovita zaštita od nametnika. Ampule i ogrlice protiv buha, krpelja i ostalih nametnika dostupne su u trgovinama specijaliziranim za kućne ljubimce, u drogerijama i supermarketima. Stoga zaštitite svog ljubimca od raznih nametnika i pružite mu da neometano uživa u igri i boravku u prirodi.

Igra

Igra i istraživanje okoline neizostavni su dio svakodnevice vašeg kućnog ljubimca. U trgovinama za životinje možete pronaći razne igračke za kućne ljubimce, tunele i grebalice te loptice i frizbi diskove za zabavnije istrčavanje. Pružite svom kućnom ljubimcu zabavu i osigurajte mu prostor i mogućnost za igru.

Ostali proizvodi za kućne ljubimce

Samim time što smo odabrali određenog kućnog ljubimca, znači da moramo biti spremni dijeliti s njima život i svoj životni prostor. Životinjama je potrebno osigurati sve što im treba za njihove omiljene aktivnosti poput jela, igre, spavanja i šetnje. U trgovinama namijenjenim njezi i prehrani životinja postoji namještaj za kućne ljubimce, razne igračke i povodci te zdjele i proizvodi za učenje strpljivosti i istraživanje svijeta.


« Savjeti za moderan izgled Zimska idila u vašem domu »